Daikin Nominatie voor Twentse Bierbrouwerij De Zegger


Koelplan Hengelo is genomineerd voor de Daikin Awards voor het project de Twentse Bierbrouwerij De Zegger in de categorie Comfort.

De Zegger is een begrip in Hengelo. Eind 2015 sloot de feestaccommodatie; drie jaar later heeft de oude boerderij een metamorfose ondergaan. Veel glas zorgt voor een moderne uitstraling. In het complex zit nu de Twentse Bierbrouwerij, met proeflokaal en meerdere zalen. De nieuwe eigenaar wilde een duurzaam en innovatief klimaatsysteem en wilde daarmee in de pas lopen met de panden op het naastgelegen high tech-park van Thales.

En als het écht uitdagend wordt.. zijn wij in ons element! De uitdagingen hadden te maken met de ouderdom van het pand. Er waren twee belangrijke voorwaarden waaraan we moesten voldoen: het pand mocht buiten zijn karakter niet verliezen en binnen moest de installatie bijdragen aan de industriële beleving van het pand. Verder moesten de ruimtes en zalen afzonderlijk en snel te verwarmen en te koelen zijn. De uitdaging: Waar laat je twee luchtbehandelingskasten van 12.5000 m3/h voorzien van warmtekering en een VRV Heat Recovery-systeem met 21 grote binnendelen en bijbehorende luchtverdeelslangen en/of nozzlebakken? En hoe installeer je die in een oud pand?

De oplossingen
Uit ruimtegebrek binnen is één luchtbehandelingskast buiten bij de 10 warmtepompen geplaatst. De plek is zorgvuldig gekozen om het contour van het gebouw niet aan te tasten. Voor een industriële beleving binnen is het belangrijk dat bezoekers de installaties ook echt zien. Installatietechnisch was dat een enorme uitdaging, meer dan als alles is weggewerkt boven een systeemplafond. Zeker in dit oude gebouw met overal trappen, hoogteverschillen, verschillende plafondhoogtes en ondersteuningsbalken.

Om iedere ruimte afzonderlijk, snel en tegengesteld te kunnen regelen is gekozen voor het VRV Heat Recovery-systeem en de Daikin-luchtbehandelingskasten. Dit vanwege de snel wisselende bezetting van de zalen. Vloerverwarming was hier geen optie; met lucht kun je heel snel verwarmen en koelen, dat kan niet met een trage vloermassa. Het hele gebouw wordt aangestuurd met de Intelligent Touch Manager. Er is dus geen dure investering in een gebouw beheersysteem nodig.