Airconditioning

Een wijdverspreide en bekende techniek die je al sinds jaar en dag zo ongeveer overal tegenkomt. Maar hoe werkt het eigenlijk?

Ja, hoe werkt het eigenlijk?

Feitelijk is het vrij simpel. Een airconditioningsysteem werkt als een koelkast: warmte wordt via een koelmiddel dat makkelijk verdampt bij zeer lage temperaturen – waardoor warmte wordt opgenomen – getransporteerd van de ene naar de andere plaats. Dat was een lange zin. Kunt u het nog volgen? Gaan we verder. De airco zelf bestaat uit een binnen- en een buitenunit, die onderling verbonden zijn door koelleidingen. De binnen-unit zorgt voor circulatie van de lucht en neemt overtollige warmte op. De buiten-unit geeft deze warmte af aan de buitenlucht en onttrekt daar tevens vocht aan. Dit levert een verkoelend effect op.

De warmtepompuitvoering van Koelplan

Dat was het basisprincipe. Nu komt het mooie: vrijwel alle airco’s van Koelplan zijn leverbaar in een warmtepompuitvoering die niet alleen koelt, maar ook verwarmt. En wel op een even simpele manier: de koelcyclus wordt bij verwarming simpelweg omgedraaid. Er wordt in dat geval warmte onttrokken aan de buitenlucht en aan de binnenruimte afgegeven. Hierdoor kan een zeer hoog rendement (C.O.P.) behaald worden, oplopend tot maar liefst 400%. 1 kW elektriciteit kan dan wel 4kW koeling of warmte opleveren. Tel uit uw winst!

Hoog rendement

Een ander groot voordeel is dat de airconditioner in warmtepompuitvoering langer rendabel is. In het tussenseizoen kan de gehele cv-installatie of de radiatoren in die ruimten waar de airco zijn warmtewerk doet, uitgeschakeld worden. Nog een voordeel is dat dit systeem bij inschakeling direct warmte afgeeft. Opgeteld bij de klimatologische voordelen van warmtepompen in het algemeen is een airconditioningsysteem in warmtepompuitvoering dus een absolute aanrader.