Warmtepompen

De warmtepomp wint snel aan populariteit. Het is het antwoord op duurzaam verwarmen en het terugdringen van de CO-2 uitstoot. Ook de Nederlandse ambitie om van gas los te gaan wordt door de warmtepomp mogelijk gemaakt en wel op een heel energie zuinige wijze. Maar hoe werkt hij eigenlijk?

De zon

Het begint allemaal met de zon. Een grote, vrijwel onuitputtelijke bron die 50 keer meer energie op de aarde laat neerdalen dan het totale energieverbruik van onze planeet. Op zonnige dagen voel je de thermische energie van de zon op je huid. Maar ook op bewolkte, zelfs koude, winterse dagen is er thermische energie aanwezig in de lucht. In Oostenrijk en in de Scandinavische landen wordt deze thermische energie al volop benut om woningen te verwarmen. Hoe? Door middel van warmtepompen.

Hoe werkt het?

Laten we beginnen met het basisprincipe. Een warmtepomp bestaat uit twee delen: een buiten-unit en een binnen-unit. De buiten-unit kan met een warmtewisselaar warmte onttrekken aan de buitenlucht, die vervolgens doorgesluisd wordt naar binnen waar een water/warmtewisselaar zorgt dat er heet water uit de kranen kan stromen en de radiatoren of vloerverwarming het huis kunnen verwarmen.

Maar wat nou als als het vriest?

Zelfs bij -10° Celsius zit er energie in de buitenlucht. Voor ons behoorlijk koud, maar komt het in contact met een nog kouder medium dan kan het gemakkelijk haar energie (lees: warmte) afstaan. En dat is precies wat een warmtepomp doet: warmte aan de buitenlucht onttrekken met behulp van een nog kouder koudemiddel. Die vervolgens met behulp van een compressor – het enige onderdeel dat elektriciteit gebruikt – getransformeerd wordt naar een niveau van 40° tot 70° Celsius. Ziedaar, warmte en comfort! Een warmtepomp is dus superzuinig in gebruik. Een gemiddelde warmtepomp kan met 1 kW elektrische energie 4 tot 5 kW thermische energie verplaatsen. Een rendement van 400% tot 500%!

Innovatief

Of deze techniek nieuw is? Nee hoor, deze koeltechniek – hoe vreemd het ook moge klinken, dat is deze manier van verwarmen – bestaat al vanaf de eerste helft van de 20e eeuw en kennen we allemaal: de koelkast. Die werkt precies hetzelfde. De techniek is dus niet nieuw. Deze nieuwe en duurzame toepassing: die wel!