Kantoor en zorg

Bouwmensen – Bussum

In opdracht van Michiel van Cleef, directeur eigenaar van Gijs en van Cleef BV te Naarden, ontvingen wij de casus om een bestaand gebouw, een school voor opleidingen in de bouw genaamd “Bouwmensen”, te verduurzamen.

Project omschrijving

Het project:
In opdracht van Michiel van Cleef, directeur eigenaar van Gijs en van Cleef BV te Naarden, ontvingen wij de casus om een bestaand gebouw, een school voor opleidingen in de bouw genaamd “Bouwmensen”, te verduurzamen.
Na een eerste ontwerp, kwamen we door wat sessies met de technici van Bouwmensen en hun eigen adviseur tot een definitief ontwerp.

Quote Michiel: “De uitdaging was een relatief geringe plafondhoogte waarbij alle techniek in het zicht zou blijven. Door de goede voorbereiding van, en fijne samenwerking met, Koelplan is dit uitstekend gelukt”.

Na een voorspoedige bouwtijd is het opleidingsbedrijf weer volledig up en running maar nu strak en modern vormgegeven en voorzien van een duurzaam Koelplan klimaat.

De techniek achter het project:
Op dit project is gekozen voor een lucht-VRF warmtepomp van Mitsubishi Electric in combinatie met luchtbehandeling en ventilatie voor de kantoren en leslokalen
De ruimtes kunnen onafhankelijk van elkaar gekoeld en verwarmd worden. 

Product overzicht:
City Multi installatie (heatrecovery)
Kanaalmodellen gecombineerd met luchtbehandelingskasten
Intelligent Touch Manager (ITM) centrale bediening

 

De Ridder – Soesterberg

Als Soesterbergse ondernemers zijn Arie-Jan en Frank de Ridder bekend met Koelplan. Vandaar dat het een logische stap was om met hun plan voor een duurzaam nieuw kantoor bij Koelplan aan te kloppen.

Project omschrijving

Het project:
De opdracht was om een perfect werkklimaat te realiseren bij nul energieverbruik, een zogenaamd “Nul op de meter” kantoorpand. En met een eis van strakke installatie aangezien het kantoorpand een open plafond heeft. Een mooie uitdaging voor Koelplan.

De techniek achter het project:
Op dit project is gekozen voor een City Multi VRF systeem van het merk Mitsubishi Electric.
De ruimtes kunnen onafhankelijk van elkaar gekoeld en verwarmd worden. Er is gekozen voor iets grotere gedimensioneerde kanaalmodellen om voldoende ventilatie/circulatie te hebben en het geluid te minimaliseren.
Voor de benodigde ventilatielucht in het kantoor is gebruik gemaakt van WTW luchtbahandelingsunits ook van Mitsubishi.
De vloerverwarming op de begane grond van het kantoor en in een deel van de werkplaats wordt, aangestuurd door 2 stuks hydroboxen, zorgen voor een comfort-verhogende werking.
De hele installatie is in het zicht gemonteerd om een industriële look te creëren.
Voor Koelplan dus extra aandacht voor het strak afwerken van alle installatie componenten.
Daarnaast heeft de klant op advies van Koelplan gekozen voor voldoende zonnepanelen op het dak zodat het een nul-op-de-meter pand is geworden.
Quote van Arie-Jan de Ridder: ‘Al tijdens de eerste voorbesprekingen voelde wij dat we bij Koelplan goed zaten. Ze hebben niet alleen een heel goed advies gegeven maar waren ook tijdens de bouw een partij die opviel in het nakomen van alle afspraken. Ze hebben onze verwachtingen zeker waargemaakt’.

Product overzicht:
City Multi installatie (heatrecovery)
Kanaalmodellen gecombineerd met Lossnay luchtbehandelingskasten
Hydro modules
Zonnepanelen
Intelligent Touch Manager (ITM) centrale bediening

 

Van Thiel Optimaal – Jumbo Supermarkten 

Koelplan Echt-Susteren werd gevraagd door Van Thiel Optimaal om een duurzaam klimaatsysteem te ontwerpen en installeren voor het nieuwe hoofdkantoor van Jumbo Supermarkten; klimaatbeheersing in een pand van 6900m².

Project omschrijving

De opdracht was om een perfect werkklimaat te realiseren in het enorme gebouw waarbij de complicerende factor was dat het uit tal van kleinere ruimten bestaat die allemaal een eigen warmte-koude regeling moesten krijgen. Voor Koelplan een mooie uitdaging!.

De techniek achter het project:
Om het gevraagde comfort te kunnen realiseren in de individuele ruimten hebben wij in dit pand gekozen voor 17 stuks Toshiba 3-pijps VRF-klimaatinstallaties. In totaal zorgen meer dan 110 kanaalmodel binnendelen met luchtverdeelslangen voor de verwarming en de koeling.
Iedere ruimte is voorzien van een eigen bediening zodat de gebruikers zelf de gewenste temperatuur kunnen instellen. Het gehele jaar is voor elke ruimte verwarmings- en koelvermogen beschikbaar. De 3-pijps VRF zorgt voor maximale energie uitwisseling tussen de ruimten en heeft een zeer hoog energetisch rendement.
Voor de centrale regeling is gebruikt gemaakt van 2 Smart Managers die gekoppeld zijn aan aan alle componenten van de installatie. Hiermee is uitlezing en regeling van het gehele gebouw mogelijk.
Wij zijn er trots op dat wij op deze manier hebben kunnen bijdragen aan een gezond en prettig (werk)klimaat.
.

Product overzicht:
3pijps VRV installatie

KTR Benelux BV – Hengelo

Koelplan Hengelo werd gevraagd een duurzaam klimaatsysteem te ontwerpen voor de nieuwbouw van het pand voor KTR Benelux in Hengelo.

Project omschrijving

De opdracht was om een perfect werkklimaat te realiseren tegen extreem lage energiekosten. Voor Koelplan een mooie uitdaging om te kunnen laten zien waartoe wij als klimaat technisch bedrijf toe in staat zijn.

De techniek achter het project:
Om het gevraagde comfort te kunnen waarborgen hebben wij in dit pand gekozen voor een high-end Daikin VRV-IV installatie voorzien van maximale energie-uitwisseling (heatrecovery). De ruimtes kunnen onafhankelijk van elkaar gekoeld en verwarmd worden. Er is gekozen voor iets grotere gedimensioneerde kanaalmodellen om voldoende ventilatie/circulatie te hebben en het geluid te minimaliseren.
Voor de benodigde ventilatielucht in het kantoor is gebruik gemaakt van 2 stuks Daikin HR-WTW VAM1500FB units. De vloerverwarming op de begane grond en de verdieping, aangestuurd door 2 stuks hydroboxen, zorgen voor een comfort-verhogende werking. De inblaasroosters (lijnroosters) zorgen voor een tochtvrij inblaaspatroon. Daarnaast heeft de klant op advies van Koelplan gekozen voor voldoende zonnepanelen op het dak zodat het een nul-op-de-meter pand is geworden. Dus weinig tot geen elektraverbruik. Als extra unieke energiebesparing heeft Koelplan het systeem uitgevoerd met Wago-modules zodat in koelmodus de vloerverwarming dicht gestuurd wordt en er geen energie verloren gaat.

Voor het bedieningsgemak van de gebruiker hebben wij er voor gekozen het systeem uit te rusten met de Intelligent Touch Manager. Ook kunnen wij het systeem op afstand beheren en bieden daarmee een kostenbesparende en betere service naar onze klant.

Wij zijn er trots op dat wij op deze manier hebben kunnen bijdragen aan een gezond en prettig (werk)klimaat.

Product overzicht:
VRV-IV installatie (heatrecovery) met kanaalmodellen
Daikin HR-WTW VAM1500FB units
hydroboxen
zonnepanelen
Intelligent Touch Manager (ITM) centrale bediening

Circulus-Berkel

Dit project is bijzonder omdat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) bij dit project centraal staat.

Project omschrijving

Het project:
Met de MVO doelstelling is het gelukt het gehele pand op een gasloossysteem aan te sluiten met een centrale regeling die de gehele oppervlakte van ruim 1200 m² kan bedienen. Het voordeel hiervan is dat het systeem zowel energiezuinig als milieuvriendelijk en kostenbesparend is.
Dankzij een samenwerking in bouwteam verband zijn kennis, ervaring en expertise gebundeld en heeft men gekozen voor een op maat totaaloplossing van Daikin, die voldoet aan alle wensen van de eindgebruiker. Dit project is gemaakt in opdracht van Van Dorp Installaties, Deventer.

De techniek achter het project:
Dit project valt onder de categorie Smart Buildings, omdat zowel de binnen- als buitendelen door slechts een centrale regeling worden bediend. Het gehele systeem bestaat uit twee luchtbehandelingskasten en een heat recovery systeem met een hydromodule voor de vloer.

Product overzicht:
– VRV heat recovery
– Luchtbehandelingskast
– ITM centrale bediening
– Hydromodule ten behoeve van vloerverwarming

GZC ‘t Reinhaart

Het nieuwe gezondheidscentrum ’t Reinhaart in Duiven, met o.a. huisartsen, fysio, podoloog en psycholoog, is duurzaam geklimatiseerd door Koelplan Soesterberg.

Project omschrijving

Het project:
In ons eigen ontwerp en advies stond duurzaam koelen en verwarmen voorop. Het gehele pand is gasloos en all-electric voorzien van vloerverwarming, airconditioning en ventilatie;
1600 m² oppervlakte met duurzaam klimaat met zelf opgewekte energie van 140 zonnepanelen.
Door de Energie Investerings- Aftrek (EIA) was deze duurzame oplossing goed te realiseren.

De techniek achter het project:
De Mitusbishi Electric lucht-warmtepompen in heatrecovery uitvoering verzorgen de warmte van de vloerverwarming. De kanaalunits boven het plafond zijn er voor de na verwarming en koeling.
Dit project valt onder de categorie Smart Buildings, omdat zowel de binnen- als buitendelen door ééen centrale regeling worden bediend.
Een ventilatie systeem met warmteterugwinning (WTW) zorgt ervoor dat de warmte van de af te voeren “vervuilde” lucht wordt hergebruikt om de toevoer van koude “verse” buitenlucht voor te verwarmen.

Product overzicht:
– City Multi R2 heat recovery
– Lossnay WTW systemen
– Kanaal units boven plafond
– Hydromodules ten behoeve van vloerverwarming
– GB-50 centrale bediening

Medisch Spectrum Twente

Koelplan Hengelo heeft het rekencentrum en nieuwe serverruimte van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente voorzien van koeling.

Project omschrijving

Het project:
Bij het Medisch Spectrum Twente was het rekencentrum (MER ruimte opstelling alle serverkasten) toe aan vervanging; de bestaande units waren 10 jaar oud en deze systemen draaien 365 dagen 24 uur per dag. Das Core is een nieuwe server ruimte aan het Koningsplein (nieuwbouwpand MST).

De techniek achter het project:
In het rekencentrum zijn vier nieuwe close control units (computerkoeling) geplaatst; twee units draaien continu en twee units dienen als back up. Mocht er uitval zijn op één van de twee systemen, dan nemen de andere twee het over. Alle vier de systemen zijn voorzien van infrarood bevochtiging. In het verleden moesten de stoompotjes twee tot drie keer per jaar vervangen worden, echter met deze infrarood bevochtiging is dat niet meer noodzakelijk en daarmee op de langere termijn kostenbesparend.
In de nieuwe serverruimte Das Core is gekozen voor een enkele close control unit. De systemen zijn samengesteld op basis van het gevraagde koelvermogen, en zitten geborgd achter het GBS systeem om bij eventuele uitval van één van de systemen snel de storing te kunnen opvolgen.