Retail

Villa Optica

Frico en Koelplan bundelen krachten in tweede filiaal Villa Optica.

Project omschrijving

Frico en Koelplan bundelen krachten in tweede filiaal Villa Optica.

Door een VRF Heat Recovery systeem toe te passen is er gekozen voor een op de toekomst gerichte oplossing, met een breed scala aan voordelige uitbreidingsopties. Er wordt gebruik gemaakt van de eigen energie, die anders verloren zou gaan. Het luchtgordijn wordt bijvoorbeeld voorzien van warmte welke opgewekt wordt in een van de meetkamers, waar koeling gevraagd wordt. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van het systeem, tegen minimale energiekosten.

Energiezuinige installatie in tweede filiaal Villa Optica
In Villa Optica vonden wij gepas¬sioneerde ondernemers die open staan voor creatieve oplossingen. De opgave was de authentieke uitstraling van het historische pand te combi-
neren met een moderne en smaakvolle inrichting. Dit vormde tijdens zowel de ontwerpfase als de uitvoering een bijzondere uitdaging. Door de technische inbreng van Koelplan en Frico werden in samenspraak met de opdrachtgever moeilijke hindernissen genomen en creatieve oplossingen bedacht om binnen de beperkte ruimte een technisch verantwoorde oplossing te creëren. Door de flexi¬bele productie mogelijkheden van de Frico fabrieken hebben we dit binnen de gestelde deadline weten te realiseren.

Willemijn Stam
Villa Optica Apeldoorn

“In onze oude winkel waren de medewerkers vaak ontevreden over de temperatuur. De één had het te koud, de ander te warm. Met het nieuwe VRF systeem van Frico kunnen we de temperatuur nu in iedere ruimte apart regelen. Het klimaat is in het hele gebouw erg comfortabel en ook nog energie zuinig”

Hackett en Pepe Jeans

Hackett en Pepe Jeans te Haarlem; twee kledingmerken in één winkel.

Project omschrijving

Het project:
In dit pand hebben twee kledingmerken besloten te gaan “samenwonen”. Hackett in het souterrain en op de begane grond. Pepe Jeans op de verdiepingen daar boven. Elk merk heeft duidelijk zijn eigen uitstraling en daardoor zijn eigen wensen betreffende het klimaatsysteem in showroom en overige ruimten.

De techniek achter het project:
In de showroom en de overige ruimten van het merk Hackett mag niets in zicht worden gemonteerd. Daarom bestaat het systeem voor Hackett uit een VRV-IV buitenunit en vloermodel binnenunits zonder omkasting. De binnenunits zijn voorzien van een stukje kanaalwerk. De aannemer heeft de binnenunits in stijl met de rest van de winkel omtimmerd. De omtimmering is voorzien van roosters ten behoeve van de aan- en afvoer van de lucht. Elke ruimte is voorzien van een eigen bedrade bediening met weektimer.

Op de verdiepingen van Pepe Jeans is een Daikin VRV IV buitendeel geplaatst met boven de plafonds satellietmodel binnendelen. Op de tussenverdieping en de 1e verdieping zijn de binnenunits boven het verlaagde plafond geplaatst. Voor de inblaas van de lucht is gebruik gemaakt van lijnroosters, de lucht uit de ruimte wordt plenum afgezogen. Op zolder zijn twee binnendelen in het zicht gemonteerd. Hier is voor de aan- en afvoer van de lucht gebruik gemaakt van inwendig geïsoleerd kanaal met ingebouwde kanaalroosters. Hierdoor is op deze verdieping een industriële look gecreëerd. Ook bij Pepe Jeans is elke ruimte voorzien van een bedrade wandbediening met weektimer.

De systemen zijn samengesteld op basis van het gewenste koelvermogen, echter ze kunnen ook worden gebruikt als bijverwarming naast een reeds bestaand verwarmingssysteem.

Artikelen

Diverse artikelen over retail leest u hier: